Mijn favorieten

Scheiding

Scheiding


Als u gaat scheiden, staat uw wereld op zijn kop. U moet veel (financiële) zaken regelen. De woning en de hypotheek zijn daar een belangrijk onderdeel van. Wie blijft er in het huis wonen? Is dit financieel ook mogelijk? Of moet u het huis verkopen?


Uitkopen

Bent u samen eigenaar en wilt u de woning overnemen? Eventuele overwaarde van de woning dient dan onderling te worden verrekend. De bank bekijkt of het mogelijk is om alleen met uw inkomen de (hogere) hypotheek te blijven betalen. Is het inkomen voldoende? In dat geval "koopt" u het aandeel van uw ex-partner en legt u dit vast bij de notaris in een akte van verdeling. Uw ex-partner wordt vervolgens ontslagen uit hoofdelijke aansprakelijkheid. Overdrachtsbelasting is in dit geval niet verschuldigd. Wel is het belangrijk om de hypotheek te laten nakijken. Door de wijzigingen in de wet per 01-01-2013 is er veel veranderd en is het meestal niet meer zomaar mogelijk de huidige hypotheek ongewijzigd door te laten lopen. Dan verliest u namelijk de renteaftrek van het deel dat u overneemt van uw (ex)partner.


Alimentatie

Betaalt u alimentatie voor uw ex-partner, dan heeft dit gevolgen voor de maximale (nieuwe) hypotheek die u kunt afsluiten. Ontvangt u alimentatie voor uzelf, dan kan dit als inkomen worden gezien.


Huis verkopen

Is het voor geen van beiden financieel mogelijk om in de woning te blijven wonen? Dan zit er niets anders op dan uw huis te verkopen. Heeft u NHG  en is de waarde van uw woning lager dan de bestaande hypotheek? Onder strenge voorwaarden is het mogelijk uw huis toch te kunnen verkopen. Hierbij wordt de resterende hypotheekschuld kwijtgescholden.
Voor meer informatie over dit onderwerp maakt u een vrijblijvende afspraak met onze adviseur.

Vermeulen Makelaardij & Finance, Terneuzen, Zeeuws-Vlaanderen, Huis te koop, scheiden, scheiding, echtscheiding, woning, huis